Circulaire landbouw voor Noord-Nederland in de praktijk
De visie van Meststoffen Nederland (Kunstmest 4.0) sluit goed aan bij de Wageningse kijk op kringlooplandbouw. “Een publicatie van de hoogleraren Martin van Ittersum en Imke de Boer van de WUR over dit onderwerp inspireerde ons om visie om te zetten in praktijk”, geeft directeur van Meststoffen Nederland Reinier Gerrits aan. Vier promovendi hebben voor Noord-Nederland uitgezocht hoe dat het beste kan. Zij wilden achterhalen wat de optimale schaal is voor het sluiten van de mineralenkringloop, hoe milieu en economie het meest harmonieus samengaan en hoe de kosten en baten eerlijk over spelers in de keten kunnen worden verdeeld.
Meststoffen Nederland heeft dit 4-jarig project samen met de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, de Rabobank, Agrifirm en het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, financieel mogelijk gemaakt.
Reinier Gerrits: “Terugkijkend op het project heeft deelname vanuit Meststoffen Nederland ertoe geleid dat het gebruik van minerale meststoffen (kunstmest) naast organische meststoffen goed in beeld gebracht is. Dat heeft de basis gevormd voor constructieve gesprekken over wat de mogelijke consequenties zijn van het op een kleinere schaal sluiten van de kringloop.”
Het project heeft diverse raakvlakken gevormd met andere activiteiten waar Meststoffen Nederland bij betrokken is zoals het Agrifood Transition Model en publicaties als ‘Wat we gemeen hebben’.
Het samenvattende rapport en de achterliggende publicaties zijn HIER te downloaden.
‘onderzoeksvragen promovendi kort toegelicht’
Bron: ‘Van Zanten, Van Ittersum & De Boer (2019). Global Food Security 21: 18-22’